In de media

Informatiebijeenkomst over veilige sportomgeving en ondermijning

Een veilige sportomgeving en ondermijning. Dat zijn de twee thema’s die aan bod komen tijdens een informatieavond voor sportclubs op donderdag 10 oktober om 19.30 uur in de raadzaal.

Presentaties

De presentaties worden verzorgd door Lei Seuren, werkzaam bij de zedenpolitie, Pascalle Mommers, vakambtenaar ondermijning én theatergezelschap Helder Theater. De acteurs spelen een aantal sketches om de onderwerpen te verduidelijken.

Veilige sportomgeving

Het thema veilige sportomgeving is actueler dan ooit. Steeds vaker komt in het nieuws dat kinderen binnen hun sportclub te maken hebben (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat in een dergelijk geval niet altijd om fysiek (seksueel) geweld, maar bijvoorbeeld ook om het nafluiten of ongepaste aanrakingen en opmerkingen. Veel van deze gevallen worden nooit bij de politie of hulpdiensten gemeld. De gevoeligheid van dit onderwerp is hier voornamelijk de oorzaak van. Een vertrouwenspersoon en een veilige sociale omgeving zijn daarom erg belangrijk bij een sportclub. Maar hoe doe je dat en hoe regel je dat? Graag nodigen ze in het bijzonder ook de verenigingen uit die dat al goed geregeld hebben. Vertel uw verhaal, zodat anderen daarvan kunnen leren!

Ondermijning

Ook ondermijning staat hoog op de agenda. Uit onderzoek blijkt dat in 1 op de 3 gemeenten een ‘criminele suikeroom’ actief is. Deze criminelen hebben vaak ook de sportverenigingen ontdekt voor hun activiteiten. Ze sponsoren de sportverenigingen, bijvoorbeeld door het kopen van een reclamebord of het betalen van een complete jeugdopleiding. Leden binnen een sportvereniging hebben vaak geen weet van het feit dat hun vereniging te maken heeft met criminele gelden uit ondermijnende criminaliteit.

Bron: Nederweert24 (24-09-2019)

De kinderlokker lijkt terug via de spelcomputer:
‘We zien maar het topje van de ijsberg!

De kinderlokker lijkt terug in de speeltuin, de digitale speeltuin welteverstaan. Naast de chatsites wordt gebruik gemaakt van online spellen. Woensdag oordeelt de rechter in een zaak tegen een man uit Valkenswaard die zo een slachtoffer vond.

De man vond zijn slachtoffers onder meer via de Playstation, een methode die volgens Lei Seuren, adviseur online veiligheid en zedenrechercheur, vaker gebruikt wordt. “Ik denk dat wij maar het topje van de ijsberg zien. Jongeren vertellen vaak niets, want ze zijn bang voor de reactie van hun ouders, uit angst dat ze niet meer op internet mogen.“

Massaal en anoniem
De tijd dat je een spel in je eentje speelde, ligt al heel ver achter ons. De huidige spellen worden vaak online en met grote groepen spelers gespeeld. Leuk, spannend, maar niet zonder risico. Seuren: “Je weet niet met wie je speelt, want je speelt met poppetjes. Een poppetje dat er uit ziet als twaalf kan ook zesendertig zijn.”

Achter die onschuldige gamer kan dus zomaar een seksueel roofdier zitten. Door goed te zijn in het spel, winnen ze zelfs het vertrouwen van de groep. “Als die speler heel goed is, wil je die graag in je team hebben. Zo krijgen deze mannen dus ook makkelijk contact met jongeren”, legt Seuren uit.

Onschuldig begin
Het contact begint vaak heel onschuldig, door wat complimenten te geven, wat simpele vragen te stellen. “Als het vertrouwen eenmaal gewonnen is, dan gaat het gesprek vaak verder op een ander platform.” Als er dan bijvoorbeeld een pikante foto wordt gestuurd is er geen weg meer terug.

Wat kan je doen?
‘Doe het als vroeger’, is het advies van Seuren. “Als ik thuis kwam van spelen, vroeg mijn moeder altijd waar ik was geweest en wat ik had gedaan. Dat kunnen ouders nu ook doen. ‘Met wie speel je? Wat speel je?’”

Woensdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de man uit Valkenswaard. Eerder werd er vier jaar cel en TBS met voorwaarden tegen hem geëist.Bron: Omroep Brabant (klik hier voor het artikel, inclusief videos) – 27 november 2018

Thema avond Jong in Beesel

Na een goede thema avond met Lei Seuren, Verona van de Leur en Helder Theater gaan we verder met de verenigingen om te kijken hoe gaan we de juiste protocollen opstellen en hoe borgen we dat dit regelmatig bij vergaderingen op de agenda staat. In Beesel doen we het gewoon samen.

Bron: Facebookpagina Jong in Beesel (18 april 2019)

Zo bescherm je je kind tegen gevaarlijke internetcontacten

De 14-jarige Savannah kende de verdachte (16), die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij haar dood, via social media. Lei Seuren, social media expert, heeft vijf tips voor ouders om hun kinderen te beschermen tegen de gevaren die platforms als Facebook, Instagram, WhatsApp en Snapchat met zich mee brengen.

Zo zegt Seuren onder meer dat je je als ouders het beste kunt verdiepen in de social media die je kind gebruikt. “Je hoeft zelf niet actief te zijn op social media, maar je moet wel weten waar je kinderen mee bezig zijn”, zegt Seuren. “Vroeger ging je ook bij het voetbal kijken. Je hoeft niet mee te doen, maar je wil wel weten hoe het spelletje werkt.”

Verder zegt hij dat het goed is je kinderen vrijheid te geven, maar daar wel kaders aan te stellen. “Het is hartstikke leuk om die foto van jezelf te bewerken en te plaatsen, maar je moet die vrijheid als ouders wel inkaderen. Zeg: ‘Tot hier en niet verder’, als ouders.”

Controle
Regelmatig door de telefoon van je kind heen gaan is ook een goed idee, vindt Seuren. “Het hoeft niet elke dag, maar af en toe zeggen ‘laat mij die telefoon nou eens bekijken’ kan geen kwaad. Wat voor foto’s komen er binnen en wat heb je voor video’s verstuurd.”

Door: Thijs Kroezen

Bron: WNL (07-06-2017), klik hier voor de video’s

Informatieve avond KBO / EVA Eghel

10 november 2022

Ook voor ouderen is informatie over het internet van groot belang. Steeds vaker zijn ouderen slachtoffer van Whatsapp fraude, Phising, spoofing etc.

Kijk voor een verslag naar bijgaande link.

bron: Eghel Net

Chatten en afspreken met een vreemde, bij Celine (15) liep het niet goed af

24 mei 2021 om 09:00 • Aangepast 25 mei 2021 om 10:49

Via social media of een gameapp chatten met een vreemde, vervolgens afspreken en zelfs bij diegene in de auto stappen. De 15-jarige Celine uit Berghem overkwam dit, ze sprak in oktober af met een 31-jarige man, stapte bij hem in de auto en ze hadden seks. Donderdag staat de verdachte voor de rechter.

Voor het volledige interview en beeldverslag:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3391610/chatten-en-afspreken-met-een-vreemde-bij-celine-15-liep-het-niet-goed-af bron: Omroep Brabant

BS de Lemborgh

Bron: Facebook de Lemborgh

Adviesbureau Lei Seuren ook verstandelijk beperkten!

Bron: Linkedin Romy Stultiens dd