Facebookfeest (Project X Haren)
Op 21 september 2012 werd in het Groningse Haren een feest gevierd dat behoorlijk uit de hand liep. Het begon met de uitnodiging van een meisje dat haar verjaardag (sweet sixteen) wilde vieren. Ze stuurde die uitnodiging op 6 september via Facebook naar 78 vrienden.

Tot zover niets aan de hand. Maar: ze had de status van de uitnodiging op Openbaargezet. Op die manier konden vrienden andere vrienden meenemen. Dat gebeurde ook.
Eén vriend nodigde 500 andere vrienden uit, dit leidde tot steeds meer uitnodigingen. Na één dag met 16.000 aanmeldingen verwijderde zij het evenement op Facebook, maar het werd door iemand anders opnieuw aangemaakt.

Voor dat nieuwe evenement waren een week later al 24.000 uitnodigingen verstuurd. Dat liep al snel op tot 55.000, 80.000 en zelfs 250.000 uitnodigingen. Intussen werd het bericht ook op Twitter een hype. Op de dag van het feest alleen al werden ongeveer 400.000 berichten verstuurd.

De gemeente nam maatregelen omdat het aantal mensen dat aangaf te komen net zo snel meegroeide als het aantal uitnodigingen. Het meisje en haar familie waren niet thuis, de straat was afgezet, een voetbalveld was ingericht om mensen op te vangen. Het feestje werd landelijk nieuws, en ook via oude media werd aangegeven dat het feest echt niet door zou gaan. En toch ging het mis.

Steeds meer mensen kwamen naar Haren en relschoppers begonnen de buurt te vernielen. De ME moest ingrijpen. Er vielen gewonden en zwaargewonden. In totaal waren 500 politiemensen op de been om de rust terug te brengen. Er werden uiteindelijk ruim 50 mensen gearresteerd.

Ga terug naar vorige pagina