E-mail
Een e-mail wordt ook wel kort een mail genoemd.

E-mail staat voor elektronische post. E-mail is het versturen van digitale berichten via het internet.
E-mail is eigenlijk afgekeken van de normale post. De werking ervan is vergelijkbaar. Vanwege de voordelen van e-mail ten opzichte van de normale post wordt e-mail tegenwoordig breed toegepast. Omdat e-mail digitaal vastligt, komen afspraken die voeger mondeling werden gemaakt steeds vaker via e-mail tot stand.

De volgende voordelen van e-mail zijn van belang:

• Afleveringssnelheid: Een brief die je op tijd post, is altijd nog minstens een dag onderweg. Een e-mail die je verstuurt, wordt binnen een seconde bezorgd.

• Goedkoop: Bij een abonnement bij een provider betaal je voor een mailbox (postbus) niets extra. Vaak krijg je zelfs de mogelijkheid om verschillende mailboxen te gebruiken. Verder zijn er gratis mailboxen te krijgen. Outlook.com (vroeger Hotmail) en Gmail zijn daarvan waarschijnlijk het bekendst.

• Flexibel: Als je met je computer een internetverbinding hebt, kun je waar je ook bent mail afhandelen. Doorgaans heeft je provider bovendien een speciaal beveiligde webpagina waarmee je webmail kunt afhandelen. Handig als je niet achter je eigen computer zit.

De ruimte die je van je provider krijgt om mail op te slaan is meestal beperkt tot enkele megabytes bij kleine providers, tot gigabytes bij grote providers als Google en Microsoft. Ook de grootte van bijlages bij een e-mail is vaak beperkt tot minder dan 10 MB.

Er zijn twee systemen om e-mail af te handelen: POP en IMAP.

Ga terug naar vorige pagina