Activiteit Sociale Media
Op het moment dat informatie gedeeld wordt via sociale media moet je ervan uit kunnen gaan dat die informatie ook klopt. De gebruikers van sociale media zien dat steeds vaker als hun bron van informatie. Waar vroeger de oude media de bron van informatie waren, zijn dat nu vooral Twitter en Facebook.

De vraag is of dat ook echt zo is. Het lijkt erop dat er toch veel nepnieuws op sociale media te vinden is. De baas van Facebook, Mark Zuckerberg, ging het tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika van 2016 in ieder geval te ver. Hij regaeerde met een verklaring welke stappen Facebook onderneemt om nepnieuws terug te dringen.

Voordeel van sociale media als nieuwsbron is dat je snel op de hoogte bent van alle belangrijke berichten. Maar het gevaar kan zijn dat je oude berichten ziet die nieuw lijken op je tijdlijn. Nog een gevaar kan zijn dat je alleen maar berichten ziet van mensen waar je het toch al mee eens bent. Dan is het lastig om ook uit te zoeken wat een ander ergens van vindt.
Het grootste gevaar is wel dat je denkt dat iets waar is, maar dat pas (veel) later wordt ontdekt dat iets niet waar is. Mensen kunnen zich daardoor bedrogen voelen.

Een bekend voorbeeld hiervan is een tweet van Donald Trump in november 2016. Hij verstuurde onderstaande afbeelding over het aantal moorden in Amerika.

Ga terug naar vorige pagina