Chrome OS
Chrome OS is een nog jong besturingssysteem van Google dat zich volledig richt op cloud-computing – zie daarvoor Google Drive. Met Chrome OS kiest Google voor een volstrekt nieuwe manier om een besturingssysteem te laten functioneren. In plaats van het besturingssysteem te laden, start Chrome OS de webbrowser Google Chrome op een kern van Linux.

Chrome OS is gebouwd op het idee dat in de toekomst alles via cloud-computing zal gaan verlopen. Op Chrome OS draait dus geen enkel ‘normaal’ programma; alles gebeurt met behulp van webapp’s in Google Chrome. Die webapps kunnen overigens ook onder ‘gewone’ besturingssystemen draaien in andere webbrowsers.

Chrome OS zal voorlopig uitsluitend draaien op netbooks en tablets met een SSD-geheugen. Daarin worden de gebruikersdata versleuteld opgeslagen. Dat SSD-geheugen wordt dan weer gesynchroniseerd met de opslag in de gebruikte cloud-diensten.

De laatste ontwikkelingen gaan in de richting van integratie tussen Android (het besturingssysteem voor smartphones) en Chrome OS. In de loop van de tijd zal daar een geheel uit gaan ontstaan, zo is de verwachting.

Ga terug naar vorige pagina